Atentie!!! Decizie ICCJ importanta in materia contraventiilor

contraventii

    Instanta Suprema a stabilit recent faptul ca in momentul in care formulam o plangere contraventionala, in termenul legal de 15 zile, aceasta trebuie sa fie si motivata.

„plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei trebuie şi motivată în termenul de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie”

    Prin urmare, daca pana in prezent legea permitea ca motivele plangerii sa fie formulate si ulterior termenului de 15 zile, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit faptul ca motivarea plangerii trebuie efectuata in interiorul termenului de 15 zile.

Redam integral Decizia nr.44 în dosarul nr.2551/1/2016

11 Comentarii
 1. Mihai Diaconu 3 zile în urmă

  Si este absolut normala decizia. Termenul de 15 zile din materia contraventionala este un termen de decadere ca oricare altul. Pana la urma este vorba de practica unitara nu numai in privinta diferitelor instante din tara, dar si din punct de vedere al diferitelor institutii de drept civil.

 2. Constantin Stanciu 3 zile în urmă

  Rămâne de văzut dacă prevederea din legea contravențiilor, expresă și fără echivoc, dar nesesizata de instanțe un car de ani, este și Constituțională, în sensul prevederilor generale procesuale, care asigură calitatea actului procesual! În multe tari, orice motiv, descoperit după data începerii procesului se ia în vedere, în balanța hotărârii de luat!

 3. Constantin S Daniel 1 zi în urmă

  Mai comunistilor,pai ce sa motivezi daca in cazul unei contraventii rutiere de exemplu nu iti arata si dovada ca ai savarsit o abatere. In mod legal si echitabil trebuie sa ti inmaneze si dovada odata cu procesul verbal de contraventie. Ei au destul instrumente de ,,vanat,, noi trebuie sa respectam legea ,si o facem,dar asigurati echitatea si balanta contravenient- agent. Si eu trebuie sa fiu credibil ca si ei. Totul pe dovezi si probe.

 4. Aurelian Stanciu 20 de ore în urmă

  Aveți dreptate! Nici o pedeapsă fără probe! Iar probele trebuie să le aducă acuzatorul ! Și să dispară și dubla pedeapsă(amendă+ puncte de penalizare +++ suspendarea permisului ) este injust,hotărâți doar o pedeapsă pentru o faptă !

 5. Luchian Adrian 11 ore în urmă

  Probabil si in Germania sunt comunisti din moment ce pentru contestatie trebuie sa achiti mai întâi amenda si tot tu trebuie sa aduci și probe nicidecum statul german,asa ca lăsați alintatul!

 6. Nicu Cioran 4 ore în urmă

  legile p…….lii in romania gîndite mereu cu curul ! eu am contestat amenda de 11oo lei ,am cistigat in instanta ,dar m-a costat avocatul 1500 lei , ……ce am cîstigat eu de fapt ? nimic ! cu ce ma ajuta legea pe mine ?

 7. Alin Ovidiu Neagoe 4 ore în urmă

  Hoții fac legi propice ptr ei,trist,justitia e oarba si nu-i trebuie probe să ia decizii eronate, contrar adevărului,trist, păcat de țară asta ca devine unica numai în sens negativ….

 8. Lucian Pinzaru 3 ore în urmă

  Sistemul se perfectioneaza

 9. Liviu Banea 2 minute în urmă

  ….ce inseamna ,, motivata ,, , cind faci o plingere inseamna ca ,, ai o MOTIVARE ,, si o faci la ,,termen,, ….dar asta e legea in ro , de 2lei . Oare cine a facut-o si de ce ??!!!!!!

Lasă un răspuns

CONTACT

Se trimit datele
legi jurisprudenta ©2016 Legi-Jurisprudenta                                       Confidentialitate    Despre noi     Termeni   Cookies  Contact
Distribuiti
sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account